Írásterápián alapuló coaching

„Valami biztosan nem stimmel vele / különben nem viselkedne úgy ahogy viselkedik / tehát azért viselkedik úgy ahogy viselkedik / mert valami nem stimmel vele”
(R. D. Laing: Gubancok)

g

És ekkor választja az ember a coachingot, a támogató beszélgetést, ami során ráébred, vele minden rendben, vannak rejtett tartalékai, mozgósítható erőforrásai, képes más megoldásra is. Igazán hatékony az írásterápián alapuló coaching.

Miben egyedülálló az írásterápián alapuló coaching?

  •  Minden ülés egyéni írásterápiás gyakorlattal zárul.
  • Írás- és rajzvizsgálat által nem marad rejtve semmilyen tartalék, amely által valóban azzá válhatsz, aki lehetnél.
  • És egyszerűen: hatékonyabb, eredményesebb, érdekesebb, mert különleges.

 Hogyan támogat egy coach?

 „A coaching tanácsadás tanács adása nélkül.”

 A coach nem ad választ a miértekre, mert nem pszichológus, az ő kompetenciája a jelenbeli helyzetek jobb átvezetése a jövőbe.

A coach nem mondja meg, hogyan élj, hogyan légy elég jó anya, hogyan neveld a gyereked, hogyan felelj meg minden szerepednek, inkább veled kutatja jelenlegi válaszaidhoz a megfelelő kérdéseket, hogy pontosan meg tud TE magad fogalmazni, számodra mi jelent jó anyának lenni, boldog gyereket nevelni, hogyan lehetsz kiegyensúlyozott a szerepeidben.

A coach nem mondja meg, mit csinálj, hanem támogat, hogy kipróbáld magad a lehetséges megoldásokban. Találd meg a saját utadat, ami lehet különbözik a szülőktől látott, tanároktól hallott, a szakkönyvben olvasott, a szomszéd által javasolt alternatíváktól. Az általad megélt problémára csak a TE megoldásod a helyénvaló.

A coach nem szolgál kész panelekkel, instant megoldásokkal, helyette megmutatja:

  • hogyan érezheted jobban magadat
  • hogyan növelheted tudatosan lehetőségeidet
  • hogyan használhatod ki hatékonyabban erőforrásaidat
  • hogyan tanulj meg a jövőben még eredményesebbé válni,

Mit tesz a coach?

 Meghall(gat) téged,

veled álmodja az új világot,

veled kutatja a megoldásokat,

segít felismerni a rendelkezésedre álló erőforrásokat,

a lehetőség és elképzelés közötti híd megépítéséhez eszközöket ad a kezedbe: innen már TE magad is ráláthatsz az általad immár belakható új világra.

Végül a coach veled ünnepli a sikered.

Mire számíthatsz a coaching során?

Az első alkalom 60 perc, mely alapvetően egy ismerkedő beszélgetés, a közös munka előkészítése: a probléma feltérképezését, valamint az erőforrások számbavételéhez írás-és rajzminta felvételét jelenti. Már az első alkalommal Te magad is képet kaphatsz arról, milyen utakat tudsz majd kipróbálni a coach segítségével, hogy működő stratégiáid legyenek.

 A coaching tartós eredményéhez általában 3-5 alkalom szükséges.