Reziliens vagy rezisztens?

Rezisztens, ellenálló vagy reziliens, rugalmasan ellenálló? Az ellenállás, az akadályok elkerülése, vagy rugalmas ellenállás, azaz szembenézés és alkalmazkodás?

Az utóbbi, azaz a reziliens attitűd a hosszabb távon célravezető stratégia, vagyis nem menekülni a problémák elől, hanem megélni azokat, tanulni belőlük, és építkezni. Hogyan lehet előnyünkre akár egy komoly nehézségeket elénk gördítő helyzet? A reziliens személy fejlődik minden megélt-átélt-feldolgozott helyzettel, minden nehézség lehetőség számára, ahol önmagát megerősítheti.

Mi jellemzi a reziliens személyt?

  1. pozitív énképpel rendelkezik, és megbízik a saját erősségeiben és képességeiben,
  2. nemcsak elfogadja a kellemetlen      élményeket és tapasztalatokat, hanem a saját előnyére fordítja azokat,
  3. képes megvalósítható célokat      kitűzni és megtenni a szükséges lépéseket, majd vállalni értük a      felelősséget és az ezzel járó kockázatot,
  4. kezelni tudja a heves, ösztönös      érzelmeit is, és
  5. képes tanulni a múlt      tapasztalataiból.

A rezilienciára, a rugalmas alkalmazkodás képességére nemcsak traumák feldolgozásában, nagy megrázkódtatások következtében fellépő állapotoknál van szükségünk. Ha birtokoljuk ezt az eszköztárat, jó szolgálatot tesz a mindennapokban: kiegyensúlyozottabbak lesznek a szürke hétköznapok, hamarabb regenerálódunk csalódások és veszteségek után, könnyebben vesszük a napi gondokat-bajokat, s könnyeden pergetjük le magunkról a kisebb-nagyobb bosszúságokat.

Hogyan támogathatjuk magunkat ebben a mindennapokban? Hamarosan ez is kiderül.