Szaktanácsadónk: Podonyi Hedvig

Ez nagyon izgalmas! – gondoltam, amikor középiskolásként először hallottam arról, hogy az íráskép és a személyiség összefügg egymással, és hogy az előbbiből az utóbbira következtetni lehet. Később  hosszasan tevékenykedtem újságíróként, szövegíróként, mígnem elérkezett az a nap, amikor egy napilapban megláttam a Grafológiai Intézet hirdetését.

2006-ban szereztem államilag elismert grafológus-oklevelet, majd 2012-ben, a Közszolgálati Egyetemen írásanalitikus szaktanácsadói diplomát. 2003 óta a Grafológia c. lap felelős szerkesztőjeként működöm. Emellett 2006-tól személyre szóló elemzéseket végzek, szakmai tárgyakat oktatok, előadásokat tartok, grafológiai és rajzelemző tanfolyamokat vezetek grafológusok és grafológiai végzettséggel nem rendelkező érdeklődők számára – online formában is.

Kiváltképp foglalkoztat az aláírások, a rajzelemzés, a szimbolika, továbbá az írástörténet és az egykori történelmi, irodalmi, közéleti személyiségek kézírásának témaköre.

Úgy gondolom, a kézírásvizsgálat olyan jól csiszolt tükröt tarthat elénk, amibe érdemes időről időre belepillantani – hiszen a jó közérzet, a kiegyensúlyozottság, a működőképes kapcsolatok alapja egyaránt: a megfelelő önismeret, melynek továbbfejlesztése élethosszig tartó, sok örömteli felismerést is hozó feladat.

A rajzok szakszerű elemzése pedig már a személyiségfejlődés korai szakaszaitól kezdve sok fontos információval szolgálhat a szülők, pedagógusok számára a gyermek fejlődéséről, pszichés működéséről. Arról is, amit az óvodás, a kisiskolás esetleg nem tud, vagy nem mer elmondani.

Szívesen ajánlom tehát mindkettőt, mindenkinek – azzal a jóleső érzéssel, hogy a Magyar Írásterápiás Egyesület szakembergárdájának tagjaként is hasznosíthatom tudásomat.